Кърджали-столица на музеите
Кърджали-столица на музеите / netinfo
На 19 юни в Регионалния исторически музей в гр. Кърджали ще се проведе Национална работна среща с директорите на националните, регионални и общински музеи и галерии в България.

Работната среща е организирана от Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на Министерството на културата . Темата е „Възможности за участие на българските музеи и художествени галерии в европейските музейни мрежи”.

В срещата ще вземе участие Бенедета Тиана, представител на Европейски музеен форум. Нейната лекция е на тема: „Музейният дизайн”.

В програмата са включени докладите на Масимо Негри, директор на Европейски музеен форум /„Достъпност на културното наследство в Европейския съюз с референции към проектите за дигитални библиотеки”/ и Руско Русев, директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на МК /„Българските музеи в европейския контекст, включване в европейските мрежи и структури”/. Предвидена е дискусия на тема „Проблеми, свързани с дигитализацията на музейните фондове”.

На работната среща ще бъде представена и книгата на д-р Савена Борисова от Нов български университет „Музеите и маркетингът. Семиотичен подход” от поредицата „Библиотека Музеология 21”, издание на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на МК, както и брой 8 от списание „Будител”.