Изборната активност в Кърджалийско към 17 ч. е 28,4% за президент и 13,91% за референдума
Изборната активност в Кърджалийско към 17 ч. е 28,4% за президент и 13,91% за референдума / netinfo

До този час изборите в 9-ти кърджалийски избирателен район  преминават спокойно, макар в ранните следобедни часове в РИК да са получени 3 жалби. Слаба изборна активност, най-ниската в страната към 13 часа за президент и вицепрезидент и за референдума, както и слаб интерес към машинното гласуване.

Тенденцията за слаба изборна активност се запазва и към 17 часа като за президент и вицепрезидент тя достигна 28,4 процента, а за референдума – 13,91 на сто.

В дообедните часове в РИК не бяха постъпили никакви жалби. Това се промени след 14 часа, когато в комисията са постъпили сигнали от една политическа за груби нарушения на изборното законодателство от страна на неин опонент. Според текста в жалбата, в село Петлино неговия кмет е присъствал пред секцията като представител на инициативен комитет, а в секция № 1 в Джебел, като член на СИК е назначен общински съветник от същата политическа сила опонент.

 

Друга жалба визира изборен куриоз, при който  мъж от ардинското село Падина гласува два пъти за президент, при това според членовете на СИК - напълно законно. Първият път преди  да пусне в урната бюлетината той се похвалил за кого гласува. За това , че е нарушил тайната на вота   обаче членовете на СИК му дават  нова бюлетина и  той отново гласува . Случаят   се разглежда от РИК , очаква се решението на комисията.