Искат комплексна проверка на “Горубсо”
Искат комплексна проверка на “Горубсо” / netinfo

Комисията, назначена от Областния управител на Кърджали по повод сигнали на медии и граждани за замърсяване на въздуха в района на селата Островица и Вишеград, представи доклада си. Тя бе оглавена от ресорния заместник-областен управител инж. Себахтин Риза и включваше специалисти от РИОСВ-Хасково, РИОКОЗ, от Община Кърджали, дирекция “Гражданска защита”, областна администрация.

Според Комисията замърсяванията на въздуха с прах в района на селата Вишеград и Островица, са основно от обект Хвостохранилище “Кърджали 2”. Степента на замърсяване на въздуха не е измерена, тъй като въпросните селища няма пунктове от Националната система за мониторинг на качеството на въздуха, а също така се касае за източник на неорганизирани емисии .

От РИОСВ - Хасково е констатирано, че на обекта не се поддържа постоянно овлажнена повърхност, съгласно дадените предписания.

Въз основа на констатациите си, Комисията предлага на Областния управител да изиска от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката извършване на комплексна проверка на дейността на  “Горубсо Кърджали” АД. Фирмата да предприеме незабавни мерки за недопускане разпрашаването на хвост.  Комисията предлага на областния управител да изготви изиска от Изпълнителна агенция по околната среда при метеорологични прогнози за силен вятър при сухо време, да се осигури мобилна станция за измерване на съдържанието на прах в атмосферния въздух в района на селата Островица и Вишеград.

Това са част от констатациите и решенията, предложени от Комисията.

Областният управител поиска писмено становище от “Горубсо Кърджали” АД с конкретна информация за състоянието на хвостохранилищата и мерки за безопасната им експлоатация. Срокът за представяне на информацията е  5 февруари т.г.

Районна прокуратура – Кърджали изиска копие от протокола с констатациите на Комисията.