Деца от Кърджали помагат на връстници от Буркина Фасо и Камерун
Деца от Кърджали помагат на връстници от Буркина Фасо и Камерун / netinfo

Близо 200 деца от две основни училища в Кърджали се включиха в проект на Европейската комисия, наречен „План за образователни дейности по целите на хилядолетието за развитие посредством побратимяване на училища". Учениците ще помагат на свои връстници от Буркина Фасо и Камерун не само като разменят чрез специална интернет платформа информация за живота в България, нейната история и география, училището и училищния живот, но и като правят изложби с благотворителна цел, парите от които отиват за закупуване на учебни пособия за малките африканчета.

Партньори по проекта са общини, университети и училища от 5 държави - Италия, Франция и Италия от Европа и Буркина Фасо и Камерун от Африка.

От новите си приятели в Камерун и Буркина Фасо момчетата и момичетата от Кърджали научили, че там в един клас има около 80 ученици и за да използват глобалната мрежа, пътуват с километри до място, оборудвано с генератор.

За да разговаря с българските деца за непознатата Африка, в Кърджали дойде професор Есо Еламе от университета „Ка Фоскари" във Венеция, заедно с двама свои колеги - професорите Мраио Паолети и Тони Алберт от италианското висше училище, което е водещ партньор на проекта. "Младите българи ще се обучават сами да опознават Африка - нейната история, култура и традиции, икономиката й. Смятам, че българските учители има с какво да помогнат на африканските си колеги. Например тук видях, че децата проектират на голям екран даден задача, използвайки единствено компютърната мишка. Това е нещо, което може да се адаптира в училища в Камерун. Но и африканските преподаватели има на какво да научат българите", обясни пред журналисти професор Еламе. По думите му сега страните в Африка имат голяма необходимост от внедряване на технологии, с които България разполага. Той е убеден, че България ще бъде много добре приета на „горещия" континент, защото не е исторически обвързана с него.

Попитан как му действат минусовите температури той отвърна, че ги приема като даденост за тези географски ширини, както е даденост температура, която надхвърля 45 градуса в Камерун, например.