/ DarikNews
Общо 20 навеса за спирки за обществения транспорт в централната градска част и по основни улици на кварталите на Кърджали, както и 16 павилиона – бившите лафки, ще бъдат реновирани и освежени. Това каза пред журналисти кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, след като общинските съветници гласуваха на днешното си заседание общината да придобие в собственост чрез приемане на дарение въпросните преместваеми съоръжения.

Точката бе част от дневния ред, след внесено предложение от фирмата правоприемник на „Лафка Маркет” АД и „Табак Маркет”АД, за предсрочно прекратяване на 10-годишния договор за предоставено право за временно и възмездно ползване на терени. Договорът за наем е бил сключен в края на юли 2014 г., като към днешна дата дружеството правоприемник е декларирало, че няма претенции за възстановяване на авансово предоставените в общината парични средства за ползването на общинските терени за оставащия срок от действието на договора.

„Възложил съм и вече е изготвен проект за спирки за Кърджали. Предвидени са специални материали, осветление, място за реклами, място за разписанията на автобусните линии и други екстри“, обясни кметът на Кърджали. Той допълни, че всяка една от спирките са описани и към настоящия момент е обявена процедура за изработването им. Очакванията са до края на септември кърджалийци да имат обновени спирки на градския транспорт. 

Що се отнася до преместваемите павилиони – бившите лафки, идеята на кмета е те да не бъдат премахвани, а да бъдат освежени и отдавани за ползване. „Към настоящия момент те не работят, но така или иначе станаха част от градския пейзаж. Изпълняваха функции, като предлагаха продукти, от които хората се интересуват. Така че поне на този етап намерението ни е да не ги премахваме, а да бъдат отдавани, за да продължат да функционират в определена насока“, поясни кметът.