7,4 години ще лежи Джунейт за убийството на майка си и брат си
7,4 години ще лежи Джунейт за убийството на майка си и брат си / netinfo

5-членният състав на Окръжният съд в Кърджали постанови 7, 4 години затвор при първоначален строг режим за Джунейт Шефкет, който преди година, в нощта на 21 срещу 22 януари, уби по особено жесток начин майка си Невджин и удуши 6-годишното си братче Денис. От присъдата ще бъде приспаднат близо едногодишния срок,  който подсъдимият престоя в следствения арест в Стара Загора.

В хода на делото адвокатът на Джунейт Николай Беров пледира невинен с мотива, че двойното убийство е извършено в състояние на паталогичен афект, настъпил в следствие на реактивна депресия от постоянните упреци и недоверие към младежа от страна на родителите му. „Джунейт се разкайва и това, че плачеше през цялото време на делото го доказва. Той е изключително мотивиран да завърши образованието си, да овладее до съвършенство английския език и след това каквото и да стане да се реализира и реваншира на всичките си близки за това, което е сторил", сподели след произнасяне на присъдата адвокатът и заяви намерението се да обжалва присъдата пред апелативния съд в Пловдив след в 15-дневен срок. Според Беров двете психиатрични експертизи, приложени към делото не давали ясен отговор какво е довело Джунейт до извършване на убийствата.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров, който поиска максимално полагащата се присъда за Джунейт с оглед редуциращите обстоятелства, а именно 8 години затвор, изрази удовлетворение от решението на съда. „Трябва да се има предвид, че има редукция за непълнолетните, а Джунейт е бил такъв при извършване на престъплението. Освен това съдебното следствие дава възможност за намаляване с една трета, така че при тези обстоятелства това е почти максимума, предвиден в закона", коментира прокурор Лазаров след днешното дело. По думите му Джунейт е бил правил опит още от самото начало да подведе разследването като е измил ножа - оръжието на престъплението, с изкъпването, с укриване на дрехите в контейнера. Това говори за една абсолютно съзнателна позиция, няма подсъзнателни действия, категоричен е прокурор Лазаров.