/ netinfo
210 души от района на Крумовград ще намерят работа в строящата се обогатителна фабрика за добив на злато на Ада тепе, собственост на канадската компания „Дънди Прешъс металс-Крумовград”. Това съобщи днес на нарочна пресконференция изпълнителният директор инж. Илия Гърков.

Той уточни, че от 1 юли ще заработи откритият рудник за добив на златосъдържащи руди, а до края на годината се очаква да бъде произведен и първия концентрат в новопостроената фабрика.  

Инж. Гърков обяви, че през 2017 година в строителството на обекта са инвестирани 80 милиона долара, в това число и за обучение на персонал. В същото време се реализира и инвестиционната политика на дружеството в община Крумовград в инфраструктура, образование и здравеопазване, която на годишна база е в рамките на 500 000 лева, подчерта инж. Гърков.

От думите му стана ясно, че на Ада тепе ще бъдат изградени две пречиствателни станции - за битово-фекални води и за заустване на води в коритото на река Крумовица, като водата, достигаща от реката, ще бъде с качество на питейна.