/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Кюстендил е внесла в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест спрямо чуждия гражданин, съобщиха от обвинението.
 
Преписката по случая е била образувана, след като около 15:00 часа на 18 декември, на ГКПП "Гюешево", била извършена гранична проверка на гражданин на Северна Македония. 

Съдът в Монтана задържа за постоянно българин, издирван в Германия за палеж

На влизане в страната, мъжът управлявал лек автомобил. Установено е било, че спрямо него има сигнал за хит (съвпадение), въведен в Шенгенската информационна система (ШИС) от Гърция - мярка „лице за арест с цел предаване или екстрадиране“.

Четиридесет и две годишният мъж е обявен за международно издирване, въз основа на Европейска заповед за арест от 26 октомври, издадена от съдебните власти в Солун.

Тя касае проведеното против него наказателно производство за подпомагане незаконно влизане и пребиваване на гръцка територия на лица - граждани на трети страни, както и нелегалното им транспортиране. За тези деяния му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 14 години и 50 000 евро глоба.
 
Понастоящем, с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура-Кюстендил, той е задържан за срок до 72 часа. Предстои насрочване на съдебно заседание за разглеждане на искането за определяне на мярката му за неотклонение.