брезова горичка
брезова горичка / netinfo
За нарушения по  проекта „Благоустрояване на градската среда в град Кюстендил” сигнализираха от Гражданска инициатива “Спаси Кюстендил”.

„През последните дни получихме снимки на поне 10 здрави дървета , които се бутат от багер. Това е в нарушение на проектната документация, която предвиждаше премахване на 27 изсъхнали дървета, като целта е да се подобри гледката от новата сграда, строена от община Кюстендил. Строителните работи, освен че засягат растителността в другата част на парка, предстои да засегнат и брезовата горичка. Докато там бутат здрави дървета, за да засадят фиданки, тук махат брези на 40 години, за да направят паркинг. В района има 3 паркинги в рамките на 20 метра, този ще е четвърти. Махаме зелени площи, за да направим паркинги”, коментира Ивайло Атанасов, неформален координатор на “Спаси Кюстендил”.

брезова горичка
netinfo

Той е категоричен, че проблемите с липса на паркоместа не се решават с направата на паркинги, а с намаляване на автомобилите, създаване на велоалеи или друг вид транспорт. Той даде за пример община Дупница, която реализира по същата програма проект за интегриран градски транспорт за 6 млн. лв.

От сдружението са сезирали МОСВ, МРР, Министерство на културата, Националния омбудсман, РИМ Кюстендил.
„Искаме отговор от тези институции защо няма оценка за въздействие върху околната среда, защо няма археологически проучвания. Все пак се намираме в археологическо- архитектурния резерват „Пауталия –Велбъжд”, където задължително преди строеж трябва археологически проучвания, но това не важи за община Кюстендил”, заяви още Ивайло Атанасов.

брезова горичка
netinfo

При проверка през юли месец  от Управляващият орган на Оперативна програма “Региони в растеж” заявиха след проверка,  че “не са налице съмнения за допуснати нарушения при изпълнението на проекта: Благоустрояване на градската среда в град Кюстендил, поради което не са налице достатъчно данни за регистриране на сигнал за нередност”, в отговор до Гражданска инициатива “Спаси Кюстендил”.
Севдалин Атанасов коментира проверката така: Ние не казваме, че има нарушения , а че целия проект е безумен. Кой човек си прави първо двора, а след това къщата. Галерията е емблемата на Кюстендил и стои недовършена от 40 години, всеки нормален кмет би трябвало да направи галерията, а после парка пред нея”.
Той изрази и разочарованието си от слабата гражданска активност по отношение на подписката и протеста, като я сравни с подписка от 250 души, събрана по времето на комунизма, срещу блъскането на читалището на площада.
 
Дарик- Кюстендил