Въгледобив- Бобов дол оттегли уведомлението си за съкращаване на 650 миньори
Въгледобив- Бобов дол оттегли уведомлението си за съкращаване на 650 миньори / darikradio.bg

Съдбата на рудник "Бабино" в Бобов дол остава неясна, след като работодателят е оттеглил вчерашното уведомление за прекратяване на дейността в него. Това съобщи министърът на енергетиката Темнужка Петкова.

Заедно със социалния министър Зорница Русинова те обясниха, че държавата не може да се намесва в проблема с неизплатените възнаграждения на миньорите, но има готовност за насочване към нови работни места, ако се стигне до освобождаването на работниците.

От БСП привикват Теменужка Петкова в парламента за протестите в Бобов дол

Министър Петкова съобщи, че вчера е било получено уведомление от дружеството "Бобов дол - въгледобив", в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Тази сутрин обаче в министерството е постъпило ново писмо от дружеството, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, поради настъпили нови обстоятелства, обясни тя.

Работниците от рудник "Бабино" на Мини "Бобов дол" протестират заради намален размер на възнагражденията, неизплатени социални плащания.

Петкова напомни, че концесията за добив на въглища в Бобов дол за срок от 35 години е била предоставена през 2007 г. и отбеляза, че министерството е длъжно да следи за изпълнението на работната програма, на концесионния договор, като последната проверка в рудника е от април 2016 г.

Социалният министър Зорница Русинова допълни по случая, че вчера в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. От тях 150 са пенсионери, а за останалите има възможност да им бъде намерена работа, като има 150 обявени работни места в Бюрото по труда в Дупница, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени.