Вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов готвят стратегия за антикорупция
Вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов готвят стратегия за антикорупция / Иво Кирилов, Дарик

Стратегия за действие за антикорупция ще внесат през март за разглеждане в Парламента вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов.

„При тази стратегия ние трябва да следваме добрите практики и да оценим нашите национални особености. Първата крачка е отчетността- какво до тук е направено срещу корупцията и кое дава резултати? Тази крачка се подценява в България. Отговорността за борба с корупцията трябва да се даде на един орган", това заяви в Кюстендил вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея не трябва да се размива отговорността за това, кой следи за корупцията.

„Трябва да има един формуляр, който да попълваш за това какво имущество имаш. След това той да се проверява от НАП, Сметната палата и комисията за конфликт на интереси. Не може например да взимаш заплата 1 000 лв., а в същият момент да имаш кола за 100 000 лв.", допълни Кунева. Според нея хора, които са с политическо влияние и политически възможности трябва да бъдат особено сериозно проверявани.
„В момента проверки извършват повече журналистите, отколкото различните органи, благодарение на публичните регистри", каза още вицепремиерът.