ВАС решава за мандатите в Общински съвет-Дупница. Нови избори не се очакват
ВАС решава за мандатите в Общински съвет-Дупница. Нови избори не се очакват / Дарик- Кюстендил, архив

Жалбоподателят РЗС не изпрати свой представител на делото във Върховния административен съд по делото за изборите за Общински съвет в Дупница. Партията загуби единствения си мандат в съвета след решение на Административен съд- Кюстендил, който разпореди и преизчисление на мандатите от Общинската избирателна комисия.

От Върховна административна прокуратура, БСП и местната Синя коалиция в Дупница са пледирали, че жалбата на РЗС е неоснователна, а решението на съда в Кюстендил - законосъобразно.

"В протокола от секция №44 е допусната техническа грешка, като са разменени резултатите на БСП и РЗС, като това е доказано и след повторно преброяване на бюлетините. Няма искане за касиране на вота като цяло, а и няма основание за това", коментира за Дарик адвокатът на БСП Мая Шишкова. БСП не печели нов мандат. Още един съветник се очаква да има местната Синя коалиция.

"Няма значение, че БСП не печели от това дело. Ние ще участваме във всяко обжалване, където се констатира незаконосъобразност на изборните резултати, защото такива случаи не бива да биват допускани. Чакат ни други избори. Участваме именно в защита интересите на хората и демокрацията", заключи адвокат Шишкова.