Трудовите инспектори ще проверят 14 строителни фирми от областта
Трудовите инспектори ще проверят 14 строителни фирми от областта / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

14 предприятия от строителния бранш в Кюстендилска област ще бъдат проверени в дните до края на септември, анонсира директорът на Областна инспекция по труда Валентин Златински. В ход е национална кампания, по време на която ще се проверят 400 предприятия в страната. Тя е разпоредена от ИА Главна инспекция по труда, по повод зачестилите трудови злополуки в сектора.
За първото полугодие на 2014 година са регистрирани в НОИ 102 трудови злополуки, като смъртните случаи са 9. За цялата 2013 година починалите на работното си място са били 4- ма.
Инспекторите ще проверяват необезопасени машини, електрически инсталации, скелета и др.
Особено внимание ще се отдели на строителите, които извършват изкопни работи, като при ниското тяло на бившия Партиен дом.
Валентин Златински призова работодателите да попълнят Анкетната карта, която се предлага на сайта на агенцията и сами да се ориентират, предварително дали са изпълнили условията за здравословен и безопасен труд.
"Необходимо е при работа на открито, работодателя да се съобразява и с високите температури навън. Целта на проверките е преди всичко превенция, но при груби нарушения ще налагаме и санкции", заяви Златински.