Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на Дан Колов и Никола Петров
Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на Дан Колов и Никола Петров / БФБ

Четирима носители на приза "Спортист №1 на Кюстендил", в анкетата на Дарик радио и община Кюстендил ще спорят за отличията на международния турнир по борба "Дан Колов и Никола Петров" в София. Сред тях е миналогодишният носител на "Златния пояс Никола Петров"- Владислав Методиев, "Спортист №1 на Кюстендил" за 2013 година. Той ще излезе на тепиха утре в категория 98 кг., където ще се бори и съотборника му от кюстендилския клуб "Васил и Георги Илиеви" Иван Иванов. Вацата претърпя операция в края на миналата година, но се възстанови бързо и ще се опита за спечели отново златното отличие.
"Спортист №1 на Кюстендил" за 2012 година, Милослав Методиев ще има днес за съперник в първия кръг при най- тежките, в класическия стил борец от Тунис- Chebbi Radhouan. При успех го очаква състезател от Сърбия или Португалия. Методиев е републиканския шампион в категория 130 кг.

Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на "Дан Колов и Никола Петров"
netinfo

Основният му конкурент в националния тим Любомир Димитров, който се връща на тепиха след излекувана травма ще започне с Олексей Чернетски, Украйна. Именно от украински състезател националът бе контузен на Евро 2013, което му костваше и отсъствие от световното първенство.
При най- леките, в класическия стил на турнира "Никола Петров" българските фаворити в кат. до 59 кг Александър Костадинов и Николай Вичев се изправят един срещу друг, по волята на жребия още в първия кръг. Костадинов е двукратен носител на приза "Спортист №1 на Кюстендил".

Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на "Дан Колов и Никола Петров"
netinfo

При жените, "Спортист №1 на Кюстендил" за 2011 година, Евелина Николова (55 кг) ще се бори 4 кръга, независимо дали бие или губи (по система "нордикс"), тъй като в категорията са заявени само 5 състезателки.

Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на "Дан Колов и Никола Петров"
netinfo

Кюстендилската школа по борба ще разчита за отличие и на Виолета Симеонова, която ще се бори на турнира в неделя, в категория до 53 кг., в която е и републикански шампион.

Спортисти- №1 на Кюстендил ще се сборят за отличие на "Дан Колов и Никола Петров"
netinfo

Медалите, както и поясите на турнирите по свободна и класическа борба "Дан Колов" и "Никола Петров", тази година ще са уникални. Те са изработени в Монетния двор и имат нумизматична стойност. Традицията бе подновена след 4-годишно прекъсване. Досега призовете бяха с апликации, а сега ще са с релефи на именитите борци. За турнирите пристигат рекорден брой борци за последните години - 320 от 34 държави. Сред тях са над 60 призьори от световни и континентални първенства. Има и 8 медалисти от олимпийски игри. Схватките са от днес до неделя в зала "Универсиада".