Наложена му е мярка "парична гаранция" в размер на 5000 лв.
"Две обвинения са повдигнати на собственикът на фирма „Феникс ЕООД” Кольо Илиев, на територията на която избухна пожар, който повреди носещи колони част от АМ „Струма“, в местността „Алачица“ край Дупница", съобщи на пресконференция в Кюстендил говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиниха собственика на запалилото се депо за отпадъци край Дупница

Едното престъпление по което е повдигнато срещу управителят Кольо Илиев е против околната среда, за това че като управител той е управлявал отпадъците не по установения ред визиран в Закона на отпадъците и с това е създал опасност за живота и здравето на гражданите и е причинил вреди на околната среда. Другото престъпление е за груба небрежност, като е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ "Струма".

Докога остава затворена магистрала „Струма“?

За първото престъпление наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв., за второто престъпление е лишаване от свобода до 5 години.Окръжна прокуратура-Кюстендил му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. 

Фирмата е получила предписание от РИОСВ-Перник още през месец май 2019 г. В него е бил поставен срок до 31 юли фирмата да премахне боклука, както и да почисти мястото. Пожарът избухна на 13 август.

АПИ внася сигнал в прокуратурата във връзка с пожара край Дупница

„Макар да са повдигнати към този момент обвинения на едно лице, това не означава край на досъдебното производство. Кръгът на обвиняемите лицае възможно да се разшири. Имало е още през месец май предписание на контролен орган да се предприемат дейност по премахване на тези отпадъци.

Втори огромен пожар край Дупница (ВИДЕО)

Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара.
Въпросът който си поставя Прокуратурата, е къде са били 14 дни контролните органи. Защо не са предприети действия. Мога ли са няколко контролни органи да предотвратят този тежък резултат”, заяви говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Частично бедствено положение за община Дупница

„Ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с контролни функции по Закона за управление на отпадъците. Контролни функции има АПИ, кметът на община Дупница и РИОСВ-Перник”, заяви окръжният прокурор Камелия Стефанова.

Води се разследване на палеж, причинил повреди на мост на АМ „Струма“

Направен е оглед за това да се установи, какъв отпадък е складиран под моста на АМ "Струма". Освен това са иззети отчетните книги на фирма Феникс ЕООД, както и годишните отчети.