След 3 месеца започват проверки от ОДБХ за новите етикети на пакетираните храни
След 3 месеца започват проверки от ОДБХ за новите етикети на пакетираните храни / netinfo

От ОДБХ Кюстендил все още не правят проверки за наличието на информация на етикетите на пакетираните храни по новите изисквания на ЕП.Още 3 месеца има толеранс за хранителните продукти произведени след 13.12.2014г.
Новите изисквания към етикетирането на храни влязоха в сила от 13 декември миналата година. Те произтичат от европейския регламент 1169, приет през 2011 г.Производителите имаха 2 години , за да се подготвят за новите изисквания.
За да спре практиката с трудно читаеми заради микроскопичния им размер текстове върху етикетите, регламентът изисква шрифтът на задължителната за оповестяване информация да е с големина не по-малко 1.2 мм или 0.9 мм, ако площта на най-широката повърхност е по-малка от 80 кв. см. На етикета задължително трябва да бъдат описани и съдържащите се алергени, които са изброени в специално приложение на регламента, те са 14 групи. Те се вписват в списъка на съставките, а ако такъв липсва - в отделен списък. Изискванията за задължителна информация се отнасят и за храната, която не е предварително опакована, както и за храната в заведенията за обществено хранене.
"Задължително се обявява съдържанието на сол, захар, ненаситени мастни киселини.Този регламент е насочен към потребителите, те са в центъра на етикетирането, за да могат да направят информиран избор.Задължителните данни за предварително опакованите храни са наименованието на храната и нетното количество, които трябва да са обявени на едно зрително поле.Новото сега е , че задължително се обявяват алергените.При замразените храни трябва да се обявява и датата на замразяване.Повторно замразяване на животински храни не се допуска, защото е опасно.Обявява се вече и произхода на свинското, на месото от овце и кози и на пилета, досега това беше задължително само за говеждото месо.Инспекторите от ОБДХ ходим на проверки с лупи в чантите, за да разчетем етикетите, това обаче не е удобно за потребителите" коментира началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.