Счетоводител и управител на фирма до Галеви застрашени от ефективни присъди
Счетоводител и управител на фирма до Галеви застрашени от ефективни присъди / Дарик Кюстендил, архив

Присъда около средния размер, предвиден в закона за  спестяване плащането на голям корпоративен данък от 662 092 лева, поиска прокурорът от Окръжна прокуратура -Кюстендил Ангел Байрактарски за Невена Станоева и Веселин Пейчев. Двамата са счетоводител и управител на  пътностроителната фирма "Инфра Асет Мениджмънт" през 2007-ма година, считана за собственост на братя Галеви.  Между 3 - 8 години лишаване от свобода предвижда законодателството за деянието, а прокурорът предлага и конфискация на имуществото.

Към делото са приложени веществени доказателства, СРС-та и протоколи от разпити. "Деянието е с висока степен на обществена опасност и сериозно увреждане на данъчната система. Законодателят казва, че неплащане на данъчни задължения в особено големи размери са от 12 000 лева, а в случая сумата е надвишена в пъти.  В условията на зараждаща се финансова криза, това е недопустимо. Смекчаващо вината обстоятелство е чистото съдебно минало на двамата", каза прокурор Ангел Байрактарски в съдебната зала.

Два са механизмите на заобикаляне на данъчни задължения - реализиран приход от сделка с фирма при продажба на дялове и продажба на машина-подвижен асфалтосмесител на офшорно дружество  в Сейшелите.

Подсъдимите Невена Станоева и Веселин Пейчев заявиха, че са невинни и настояват за оправдателни присъди. Процесуалният представител на ТД на НАП Кюстендил, юристът Ива Испиридонова поиска да бъде уважен и гражданския иск по делото.

"Интересът към сключените договори на дружеството се обуславя от братя Галеви и упоритостта на разследващите органи да внесат обвинителен акт. Липсва   извършено престъпление, а счетоводителят Невена Станоева е със стаж от 32 години и не е наказвана в работата си", каза адвокат Манолов, защитник на подсъдимите.

Присъдата ще произнесе по-късно днес съдия Йоланда Цекова от Кюстендилски Окръжен Съд.