Ремонтират езерата до Автогарата в Кюстендил. Облагородяват парка около тях
Ремонтират езерата до Автогарата в Кюстендил. Облагородяват парка около тях / Дарик,архив

Реконструкция и ремонт на водното огледало на езерата в близост до Автогарата в Кюстендил. Това се предвижда по проект на община Кюстендил, с партньори община Сурдулица и Търговско промишлена палата- Кюстендил.
"Трябва да се уплътнят езерата и да се спрат течовете, ще се постави кей, а също така ще бъдат купени водни колела и лодки. Ще бъде облагороден районна около двете езера, като се предвижда ландшафтна архитектура. Ще се заседят дървета, храстовидна растителност, цветя и ще се създадат алеи за разходки. До момента има изготвен технически проект", заяви ръководителят на проекта Илиян Фусков. Реалните ремонтни работи по езерата ще започнат през март месец догодина и трябва да приключат до април 2015 г. Предвидени са в парка, който е на територия 9 000 кв.м., да бъдат създадени и опитни полета, където ученици от Кюстендил да имат занимания.

Ремонтират езерата до Автогарата в Кюстендил. Облагородяват парка около тях
netinfo

"Целият комплекс е една врата към Кюстендил. Той ще бъде облагороден по такъв начин, че да представи града в една много по- добра светлина, отколкото в момента. Следващата стъпка трябва да бъде облагородяването на гаровия площад. Фердинандовото езеро ще грейне и ще придобие облика, който е имал при построяването му", каза зам.- кметът Росица Плачкова.

Община Сурдулица имат за задача да реконструират една сграда над Власинското езеро, която ще бъде превърната в информационен център.

"От наша страна се предвижда да създадем стратегия за развитие на екологията в трансграничния район. Освен опазването на природата се предвижда да залегне и възможността тя да носи някакви приходи и на двете общини. Надявам се, след приключването на проекта Кюстендил да се превърне в туристическа атракция. Ще бъде проведена и работна среща с представители от двете страни на границите", заяви секретарят на ТПП- Кюстендил Йордан Беловодски.
Общата стойност на проекта е 765 000 евро.
На този етап не е ясно, дали водните колела и лодките ще бъдат с такси за ползването им.