Реликви, свързани с Освобождението на  Кюстендил, показват в Килийното училище
Реликви, свързани с Освобождението на Кюстендил, показват в Килийното училище / netinfo

Втора част на изданието "Опълченците на Кюстендил" на д-р Венцислав Аракчиев представиха във Възрожденското училище.Авторът е поканен да напише и друга книга за опълченците на Дупница.

"Град Кюстендил е последният присъединен към територията на Османската империя и е последният, освободен от нейното владичество", каза експертът от отдел "Култура и духовно развитие" Любляна Начева преди началото на представянето. Тя припомни за събитията около Освобождението на Кюстендил и за временната градска управа,  в която важна роля има митрополит Иларион Ловчански Кюстендилски.

Представянето на книгата съчетаха и с изложба.13 реликви са изложени в две витрини в Килийното училище, предоставени от колекционера-историк Румен Манов.  Експозицията ще остане три дни, а в нея са показани снимки на българския духовник Иларион Ловчански Кюстендилски, портрети на Ильо Войвода, Ефрем Каранов, Йосиф Ковачев, Тодор Пеев. Изложени са  сребърен кръст на архимандрит Зинови Поппетров, възрожденец духовник, позлатени кутии за фишеци и патрони на Костадин Чесновски, както  и печати на културно-просветната организация "Санстефанска България" и  на благотворително дружество "Булаир" за подпомагане на служащите в 13-ти Рилски пехотен полк.

Реликви, свързани с Освобождението на  Кюстендил, показват в Килийното училище
netinfo