/ netinfo
Темата за приема в първи клас в училищата в Община Дупница разбуни духовете на заседанието на ОбС без дори да е включено като тема в дневният ред. Основно дебата беше приема на децата от ромски произход и съсредоточването им в няколко училища.

Началникът на отдел „Образование“ в общината Тодор Петков обясни, че има Наредба на МОН за прием в първи клас. Преди да бъде подписана системата за прием е правена среща с директорите на всички училища и те са заявили готовност да приемат деца от ромски произход.

На първо място обаче стои избора на родителя и ученика, а не на училището коментира Петков, като допълни, че ако един родител иска да запише детето си в определено училище те не могат да му забранят.

От друга страна разпределянето на децата от ромски произход в различните училища далече от мястото където живеят означава, че трябва да бъде осигурен транспорт всеки ден по няколко пъти в деня, в зависимост от учебните часове, както и придружаващ ги учител при всеки курс.

Петков обясни, че в района на ОУ „Неофит Рилски“ има 59 деца от ромски произход, които подлежат на записване в 1 клас. В ОУ „Христаки Павлович“ пък няма нито едно подадено заявление от българче.

Тази година за първи път се прави райониране. "Наредбата хубава лоша такава е. Районирането, което е направено също дали е хубаво или лошо е направено. Но водещото е изборът на родителите и най-вече интересът на децата, а не на училището. На срещата с директорите, всички до един казаха, че няма проблем с приемът на деца от ромски произход.

Трябва да има и колегиалност между директорите, защото ако спазват коректно районирането, няма да има този проблем", коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Христо Михалчев заяви, че по начина, по който сега се прави приема в първи клас няма как да има интеграция на ромските деца. „Ако в един клас има само 3 българчета, за каква интеграция става дума“ даде за пример ОУ „Св. Климент Охридски“.

От микрофона в залата Виолета Инкьова, която е и директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ заяви, че ще съди Бистра Стойкова за казани от нея думи, който Инкьова заяви, че не отговарят на истината, но няма да ги повтаря пред ОбС, тъй като не са в речника й.

Освен, че нямаше конкретна докладна записка, по която да се дебатира темата и обяснението за начина на прием в 1 клас и районирането от дебатите не произтече резултат.