/ netinfo
40 паралелки за държавен план-прием за новата учебна година 2018-2019 г. утвърди Областна комисия по заетост. Утвърдените паралелки са за прием след основно образование.

От тях 23 са за професионално образование, а 17 са профилирани паралелки. 19 са паралелките за община Кюстендил, 16 за община Дупница, Бобов дол и Кочериново две паралелки, в Сапарева баня -1 паралелка.

„В държавният план-прием за новата учебна година са включени и  5 паралелки за професионално образование в дуална система на обучение или обучение чрез работа. Две от паралелките са в Кюстендил, 3 в Дупница”, уточни инж. Силвия Тонева ст. Експерт в РУО.

В Кюстендил децата след завършено основно образование ще се обучават по професиите моделиер технолог на облекло, строителен техник и машинен техник.

В Дупница обучението е по професия лаборант, машинен техник и моделиер технолог на облекло. От гледна точка предложени нови професии са няколко нови професии за обучение в гимназиите.

Сред тях са за агро-еколог и техник растениевъд със специалност трайни насаждения, машинен и строителен техник, оперативен счетоводител, лаборант, готвач, производство на кулинарни изделия и напитки.