/ Thinkstock/Getty Images
Инициираната от кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев среща между бизнеса и директорите на средни училища вече има резултат. Основният акцент тогава беше нововъведеното от правителството "дуално обучение", което предизвика най-голям интерес.

До тогава такова обучение беше въведено само в ПГ "Акад.С.П.Корольов", която има една такава паралелка. Бившето Механото ще бъде с три паралеки през новата учебна година.

Още две от средните училища в града също разкриват дуално обучение през новата 2018/2019 година. В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии на този вид обучение ще бъде специалността "Лаборант"-технологичен и микробиологичен контрол в химичните производства. Партньор на училището е фармацевтичната компания в града, която ще поеме всички 26 ученици. Учебното заведение ще бъде с два класа през есента, другата специалност е "Готвач".

В ПГ по облекло и стопанско управление дуалната форма включва две специалности в една паралелка - "Моделиер-технолог на облекло" и "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" също от 26 ученици. Партньори с училището са три фирми от града, които ще наемат учениците, когато станат 11-и клас. Учебното заведение обявява прием на две паралелки през есента, другата е "Икономист"-икономика и мениджмънт.

Припомням, че дуалното обучение дава възможност на младежите да провеждат своя задължителен стаж в последните два курса на обучение в реална среда срещу заплащане. 11-класниците имат 2 дни седмично практика, а последният курс е със стаж 3 дни седмично.

Заплащането, което ще получават е поне 90% от минималната работна заплата и с редовно сключени договори. "Първата успешна стъпка е направена в тази посока. Интерес е имало за разкриването на още две паралелки с дуално обучение в едно от училищата, но тази година няма как да се реализира по обясними причини.

Все пак началото със 78 деца е вече положено. Радвам се, че директорите са съобразили план-приема с нуждите на бизнеса. Надявам се следващата година паралелките с дуално обучение да станат двойно повече, за което очаквам още по-сериозни ангажименти от директорите", коментира кметът на Дупница инж.Методи Чимев.

Най-новото средно училище в града " Св. Климент Охридски" разкрива една паралелка с "Физическо възпитание и спорт", където ще бъдат профилирани по няколко вида спорт учениците. ПГ "Христо Ботев" ще бъде с 5 паралелки, СУ "Св.П.Хилендарски" е с две, ПГ по транспорт с една паралелка.