Предложението за ветропарк не получи одобрението на съветниците
Предложението за ветропарк не получи одобрението на съветниците / Дарик Кюстендил
 20 съветници от ОбС-Кюстендил  гласуваха, че не одобряват инвестиционното предложение на "ЕН Вижън Солар Фонд 1 " ЕООД за строителството на ветропарк, разгледано от комисия по подбор, а 7 се въздържаха.

"Комисията остава отворена за предложения за изграждане на ветропарк или ако немските инвеститори променят своето няма пречка да бъдат  разгледани и предложени за обсъждане на сесия", каза  председателят на ОбС Васил Иванов след края на поименното гласуване.

Немските инвеститори предлагат първоначална парична вноска за Община Кюстендил при подписване на предварителния договор за строителството на ветропарк от  5 000 лева. "Ние поемаме риск. Не можем да чакаме 4 години за тази сума, която  представлява джобни пари и накрая да получим същия вариант, както беше с "Бенчмарк". Да си сменят профила на предложението ", каза общинският съветник Иван Мишков.   "Не бива нещата да се разглеждат в посока дали тези 5 000 лева са много или малко, а първо дали там  може да се случи инвестиция. Всеки инвеститор, който и да е ще трябва има оценка по ОВОС, а възможността за отрицателен отговор е голяма", каза Йордан Беловодски. "Нека да дадат 7 % гаранция от общата сделка, която да се състои в рамките на четири години, а после ние ще им върнем парите", коментира съветникът Димитър Хаджийски.

Последната сесия на Общински съвет в този мандат е на 6 -ти октомври.