Посланик подари соларни лампи с Любов от Тайван
Посланик подари соларни лампи с Любов от Тайван / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

20 комплекта соларни лампи, с надпис „Любов от Тайван"  подари на жители и населени места в Кюстендилска област посланика на Тайван, Н. Пр. г- жа Агнес Чен. Тя гостува за трета поредна година по покана на депутата Димитър Чукарски, който е избран от региона. Той е и председател на групата за приятелство с Тайван в Народното събрание. Офиса на посланик Чен е в Атина, но тя отговаря и за връзките с България и Македония.

През първата година, правителството на Тайван подари компютри на Кюстендилска област, а на втората година подаръците бяха по избор- компютри, хладилник за Съюза на слепите, озвучителна уредба и фурна за детски градини.

Посланик подари соларни лампи с "Любов от Тайван"
netinfo

Соларни лампи бяха раздадени на 14 души днес в Кюстендил от Н. Пр. посланик Чен и депутата Чукарски. Получиха ги: кметовете на община Трекляно- Радко Петрунов и селата Жиленци- Камен Златков, Горна Гращица- Румен Чучков, Блажиево- Пламен Славов; Пламен Гинов- бизнесмен от Жиленци; Румен Начев- бизнесмен; Тодор Ушев- Коняво; Евгени Милев от община Невестино; Валентин Панков- Ваксево; Гергана Виделова от община Бобошево; Таня Динева- директор на ПГИМ- Кюстендил; Лора Димитрова от сдружение „Пчелари"; Спаска Везенкова от Бадино и Стоян Стоянов от земеделско сдружение. 6 комплекта соларни лампи са подарени на общините Дупница и Бобов дол.

Посланик подари соларни лампи с "Любов от Тайван"
netinfo

Посланик Чен уточни, че представлява Република Китай, а Тайван е името на остров. „Нямаме достатъчно природни ресурси и беше изключително важно да развием възобновяемите енергийни източници, енергия от слънце, вятър и биомаса. Тайван е на 3- то място в света по производство на соларни системи, след САЩ и Япония, но с амбицията да стане най- големият производител. Слънчевата енергия е много чиста и не замърсява околната среда", коментира Н. Пр. Агнес Чен. Тайван е с население от 23 млн. души.

Посланик подари соларни лампи с "Любов от Тайван"
netinfo

Депутатът Димитър Чукарски допълни, че оборота между България и Тайван непрекъснато расте и е в размер на няколко стотин милиона евро. „НТС телефоните, автомобилните навигации- Garmin, модерните соларни системи, всички те са произведени в Тайван. Ние изнасяме метали, вино и продукти с розово масло", заяви Чукарски. Той бе категоричен, че днешните подаръци не трябва да се свързват с предизборната обстановка в България.

Посланик Чен получи като подарък бурканче с български мед, цветя. Тя каза, че много харесва кюстендилските череши и е готова да съдейства за износ в Тайван.

Посланик подари соларни лампи с "Любов от Тайван"
netinfo