Поискаха отвод на съдия Даниела Петрова. Броят още една секция по делото за избора на ОбС- Кюстендил
Поискаха отвод на съдия Даниела Петрова. Броят още една секция по делото за избора на ОбС- Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик

Отвод на съдия Даниела Петрова поискаха част от жалбоподателите по делото за касиране на изборите за Общински съвет- Кюстендил. Искането бе отправено от Владислав Лехчански, Боян Владимиров, Младен Ризов и Стоян Стоилов. Мотивите бяха представени от адвокат Ангел Ангелов. Според него, съдът е създал финансови пречки пред жалбоподателите, с искането те да платят по 150 лв. за изготвянето на експертизата по преброяването на бюлетините, освен това самите жалбоподатели не са могли да присъстват на броенето на последните три секции, защото не е станало ясно в кой ден ще става това. Ангелов заяви, че съдът не е дал възможност на свидетелите, които се разпитват сами в свободен разказ да кажат своите впечатления. Според адвокатът на жалбоподателите, преброяването на бюлетините е трябвало да се извърши в сградата на Административен съд- Кюстендил, а не в община Кюстендил. По този начин Ангел Ангелов смята, че е създадена предпоставка за въздействие върху бюлетините.
Съдия Даниела Петрова отхвърли искането за отвод. Тя заяви, че още с началото на делото е информирала страните, кой носи тежестта да докаже своите твърдения. Освен това Петрова обяви, че с нито едно от своите действия не е дала превес на една от двете страни. По отношение на това, кога се броят бюлетините тя заяви, че това се оповестяване в протокола от заседанието.
Съдия Даниела Петрова предупреди адвокат Ангел Ангелов, че ще го изгони от залата и ще му наложи глоба. Причината- неуважение към съда, което се изразява в непристоен смях и подмятания в съдебната зала.
Съдът назначи повторно броене на бюлетините за Общински съвет в още една секция в община Кюстендил. Това е секция с номер 18. Броенето ще бъде извършено от 3 вещи лица. Експертизата им трябва да е готова до утре.
Причината за назначаване на ново броене в секция номер 18 бе проведеният днес разпит на председателят, зам. -председателят и секретарят на секцията. Тримата дадоха показания, които се разминават едни от други. Председателят на комисията Яна Димитрова заяви в съда, че е имала само една поправка в протокола и тя е извършена в община Кюстендил, тъй като цитирам: "една руса жена от ОИК ни вдигна скандал и каза, че не вижда отразен своя глас в протокола". От ОИК им наредили на сутринта на 26 октомври отново да отидат в сградата на община Кюстендил и да преброят наново бюлетините от секцията. Това броене е било извършено от председателят и секретарят на 18 СИК, в присъствието на членовете на ОИК. При преброяването не са присъствали останалите членове на 18 СИК. Димитрова заяви, че въпросната руса жена след преброяването й се извинила, като й казала, че си е намерила своя вот. Председателката на 18 СИК каза още пред съда, че бюлетина, при която е отбелязана повече от една преференция се счита за невалидна, което противоречи със Изборния кодекс.
Зам.- председателят на 18 СИК Цецка Иванова обясни пред съда, че повторното броене се е наложило, защото е имало задрасквания по протокола. Тя се е подписала под новия протокол без да присъства на повторното броене на бюлетините в ОИК. На въпросът- каква е бюлетината с повече от една преференция тя заяви, че за нея такава бюлетина е валидна.
Секретарят на същата секция Иван Маджов също заяви, че новото броене и извършено, заради една дама от ОИК, която е решила, че и няма гласа отразен в тяхната секция. Според него, много странно, но след повторното броене въпросната дама си е намерила нейния вот. Маджов каза също така, че бюлетина с повече от една преференция е невалидна. Той обясни, че не е имало разлика при гласовете от двете преброявания.
Адвокат Ангел Ангелов поиска от съда да бъде извършено преброяване на бюлетините на още 31 секции, защото така според него ще бъде преминат прага на съществеността, а също така ще бъде удовлетворено искането на жалбоподателите. Той поиска и съда да се произнесе за това дали СИК и ОИК са със законно назначени членове.
Съдът отхвърли и тези искания на адвокат Ангелов. Според съдия Даниела Петрова, има законови критерии, които указват при какви положения трябва да се извършва допълнително броене. Тя обясни, че съдът не допуска безпринципно броене на бюлетините.
„Няма никакво лично отношение към съдия Даниела Петрова. Поискахме отвод, защото съдът сам се уверява пред очите на всички, какво е състоянието на изборната документация. Трябваше да се позволи преброяването на всички бюлетини, ако съдия Петрова преценеше, че състава на ОИК и СИК за законно назначени. Така ще се установи истинския резултат. По време на разпитите се вижда, че всеки член на дадена комисия разказва различни неща. За сега не е ясно дали ще обжалваме пред ВАС, ще изчакаме решението на Административния съд", заяви адвокат Ангел Ангелов.
„От това, което наблюдавам като броене на бюлетини, не виждам причини да не бъде потвърден резултата от изборите, който се получи. В съдът не се произвежда трети тур на избори. Той не е задължен да брои всички секции", каза председателят на ОИК- Кюстендил Васил Иванов.