/ netinfo
Дарителска кампания стартира ПМГ-Кюстендил. Тя е свързана с изпълнението на проект "Център за високи постижения на учениците в областта на природните науки и екология" и се провежда в навечерието на 45-та годишнина на училището.

“Очакваме съдействие от всички завършили ПМГ, създадена като Окръжна математическа гимназия, останали с добри спомени от училището, събрали опит и с визия за училището на бъдещето. Готови сме да приемем идеите им, както и финансовата или материална подкрепа, която могат да ни окажат”, каза пред Дарик директорът на ПМГ Екатерина Паскалева.

На гимназията са необходими 48 000 лв. собствени средства, за да спаси реализацията на проект, спечелен още през 2016 година от фондация “Америка за България”.

Фондацията ще отпусне 144 000 лв., като вече е намалила сумата по проекта, заради допуснатото забавяне на изпълнението му.

Идеята да се създаде един Център за обучение на учениците от профил Природни науки, в корпуса на училището.

“Стаите няма да са в познатия ни вид. Ще бъдат обзаведени със съвременна техника, за практически занимания, опити и защо не- изследователска дейност. Дарителят може да заяви за кой точно апарат да бъде изразходвана сумата, която ще ни преведе”, допълни Екатерина Паскалева. Тя изрази надежда, че кампанията ще има успех, защото проектът трябва да е изпълнен за старта на новата учебна година.

75 абитуриенти завършват ПМГ- Кюстендил. Изпращането им ще бъде на 15 май, а балът на 27 май. Вечер на ПМГ се организира за 22 май, в парк хотел Кюстендил, където ще бъдат отбелязани успехите на възпитаниците на гимназията през тази учебна година.
Дарик- Кюстендил