/ ThinkStock/Getty Images
"Пет са издадените разрешителни за работа на плувни басейни на територията на община Кюстендил. Това каза в интервю Стоян Стоянов, секретар на Общинската комисия по водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи.

По думите му към момента се очаква да излязат резултатите от взетите проби на водата в още три басейна. „Всяка година кметът на Община Кюстендил, във връзка с Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, както и от необходимостта от създаване на условия за безинцидентно къпане и плуване, издава заповед, с която се упоменават местата, на които са забранени къпането и плуването, както и местата на които са разрешени. Назначава се и комисия“, посочи Стоян Стоянов.

Предстои планинско бягане и колоездене „Осогово Рън“ в Кюстендил

По думите му комисията извършва първоначални проверки на водните обекти, преди пускането им в експлоатация, а след това се извършват и периодични проверки. Плувните басейни и местата за къпане подлежат на максимално обезопасяване, за което е необходимо всеки басейн да има спасител или спасителен пост.

При проверките се следи дали има такъв и дали е на работното си място. Вземат се проби от водата, които се изследват и се проверяват дали са годни за плуване и къпане. Следи се за чистота на съблекалните и на санитарните възли, означенията за дълбочината на водата, наличие на термометри за въздух и вода, работа на филтриращата система, наличие на спасителен комплект, както и заредеността на медицинската чанта.

Следи се и за наличието на дезинфектанти на входа на басейните и на местата за хранене. Данните към момента сочат, че при работещите басейни няма пропуски.
Агенция "Фокус"