Откриха изложба на икони, пана и емблеми на футболни отбори в Дупница
Откриха изложба на икони, пана и емблеми на футболни отбори в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик радио

22 творби - картини, рисувани върху дърво, икони, пана с фолклорни мотиви, както и емблеми на най-големите футболни отбори в света, показва младият благоевградския дърворезбар Петър Поповски. Неговата изложба е подредена в Жельова къща в Дупница. „Изговорен свят в дърворезба" - така Петър Поповски е избрал да озаглави петата си самостоятелна експозиция.

Дърворезбата е призвание за благоевградският майстор.

За Поповски казват, че умее да разсмива дървото, потвърждава го и самия той. Уредникът на Етнографската къща Божура Кацарова пък го сравни с Джепето, героя на писателя Карло Колоди - онзи майстор, който не просто успява да издяла Пинокио, но и да му даде живот.

Наред с паната с образи на светци и библейски мотиви, Петър Поповски прави изненада за футболните фенове - големи емблеми на най-големите футболни отбори. Изработването на моделите отнема 3, а понякога и повече месеца споделя Поповски. „Търпение е качеството, което Поповски притежава и което придружено с таланта му му дава голяма перспектива" каза изкустведа Любомир Лазаров, който беше специален гост на изложбата. В откриването се включи и хора към храм „Св.Георги".

Изложбата ще може да видите в Етнографската къща до 25 март.

Откриха изложба на икони, пана и емблеми на футболни отбори в Дупница
netinfo

Откриха изложба на икони, пана и емблеми на футболни отбори в Дупница
netinfo