Областният управител се обяви за регионално депо и призова протеста да не се политизира
Областният управител се обяви за регионално депо и призова протеста да не се политизира / Дарик- Кюстендил

Областният управител Владислав Стойков излезе с обръщение, по повод проекта за регионално депо за неопасни отпадъци, на територията на село Джерман. Той призовава всички заинтересовани страни да изчакат решението за оценката върху околната среда на РИОСВ- Перник. Областният управител е категоричен, че изграждането на депото е от обществен интерес за цялото население на областта.

„Като областен управител на Област Кюстендил, изразявам категорично несъгласие с разпространените в публичното пространство мнения и позиции, относно изявления на определени личности, който не са упълномощени от мен да изказват мнения и позиции по определени въпроси, касаещи населението на Област Кюстендил», се казва в обръщението на Владислав Стойков. Той призовава протеста да остане граждански и да не се политизира.

Ето и текста на останалата част от обръщението:

«Необходимо е изграждането на Регионален център за третиране на неопасни отпадъци, което е от обществен интерес за цялото население на Област Кюстендил. Не трябва да се пропуска възможността това депо да се инвестира и  изгради, като да се възползваме да бъде реализирано чрез Оперативна програма «Околна среда», която ни дава възможност през този програмен период 2007-2013 да реализираме този проект с Европейско финансиране.

Трябва да бъде ясно на всички жители на Област Кюстендил, че неизграждането на депо ще доведе до санкции на страната от Европейската комисия за неспазване на изискванията за Екологично чиста среда. Санкциите ще бъдат в милиони левове, а неминуемо това няма как да не се отрази на всички нас, жителите на Област Кюстендил. Такса смет ще се увеличи няколкократно. Ако не се възползваме от възможността за финансиране чрез тази Оперативна програма, с това няма да отпадне ангажиментът ни за изграждане на депо. То ще трябва да  бъде финансирано от държавен или общински бюджет, а това са пари, които са от джоба на данъкоплатеца- жителите на Област Кюстендил.

При организирането на неколкократните срещи, на които бях поканил всички заинтересовани страни, се обединихме  около мнението, че трябва да има консенсус и диалог между страните, но не във вреда на  населението на село  Джерман.  На последната среща, всички стигнахме до решението, че е необходимо да се изчака становището на РИОСВ, след което да се пристъпи към обществени обсъждания, на които всички мнения и становища ще бъдат взети под внимание».