Нощта на музеите в РИМ-Кюстендил
Нощта на музеите в РИМ-Кюстендил / Дарик,архив

По повод Международния ден на музеите и галериите (18 май) Регионален исторически музей-Кюстендил представя две изложби. Първата, която ще бъде открита в 16.00 ч. на 16 май 2014 г. в къща музей „Димитър Пешев", показва част от даренията на г-н Румен Манов, предоставени на РИМ-Кюстендил в периода 2010-2014 г. Втората е етнографска на тема „Из Кюстендилската чаршия". Нейното откриване е на 17 май 2014 г. от 19.00 ч. в зала „Стримон" в двора на музея.

В същия ден, 17 май 2014 г., за 10 поредна година музеят се включва в общоевропейската инициатива „Нощ на музеите и галериите" и съвместно с Община Кюстендил организира следните изяви:

• 10.00 ч.-18.00 ч. - игра за любознателни с награди „Отключи историята на своя град" V с посещение на музейните експозиции и забележителности на Кюстендил (Талон за участие в играта - на място в музеите);

• В двора на музея:

18.30 ч. - Томбола от играта „Отключи историята на своя град" V;

19.00 ч. - Откриване на етнографската изложба „Из Кюстендилската чаршия";

20.00 ч. - Концерт на Бигбенд Перник-Кюстендил;

21.00 ч. - Концерт на Лазар Вълчев.

Лазар Вълчев се занимава с музика от малък. Стига до финалите на Music Idol 1, след което подписва договор и става част от група 032, където работи с едни от най-добрите артисти като: Графа, Любо, Мария Илиева, Хилда Казасян, Камелия Тодорова и др. След като завършва средното си образование, Лазар учи музика в Лондон. Днес е част от най-младата музикална телевизия в България - BG MUSIC CHANNEL. Заедно със своята група, както те обичат да се наричат Лазар Вълчев и „Неговите Хора" (Деян Василев - Китара, Любен Любенов - Бас, Руслан Драмчев - Барабани, Сашо Даниелов - пиано), ще гостува в Кюстендил в Нощта на музеите и ще изпълни парчета на изпълнители като Джъстин Тимберлейк, Maroon 5, John Newman, Bruno Mars, Графа и още много други.

На 17 май 2014 г. всички музейни експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10.00 ч. до 21.00 ч. Археологическата експозиция в двора на музея ще приема посетители до 1.00 ч. след полунощ.