Николай Христов и Борислав Иванов- карате
Николай Христов и Борислав Иванов- карате / Влади Владимиров
Златен медал от Дефлимпикс- Олимпийските игри за глухи в Токио през 2021 г. е следващата цел на Николай Христов, бронзовия медалист от игрите в Самсун, Турция. Кюстендилецът мечтае и да се върне в националния отбор, за каратеки без увреждания. Състезателят на КК “Дарис”, с треньор Борислав Иванов е бивш шампион и носител на Купата на България при деца и юноши, като по това време е и национален състезател.
 
Николай Христов завоюва бронзов медал за България на Дефлимпикс в Турция, в спорта карате, на дисциплината кумите, категория до 75 г. В карате спорта участваха 120 състезатели от 20 държави.
 
“Това бе изключителен успех за България. Това е и най- големият успех в историята на карате клуб “Дарис”, все пак говорим за Олимпийски игри. Много съм доволен от него. Имаме договорка с Българската федерация по карате и Николай ще участва в подготовката на националния отбор и всички международни турнири за мъже и жени. Неговата амбиция е да влезе в националния отбор, което е абсолютно достижимо. Сега ще имаме и финансиране за подготовката от БОК и Министерство на спорта”, каза треньорът Борислав Иванов.
 
Подготовката е насочена към 2019 г., когато има Европейско първенство за глухи, 2020 г., когато има Световно първенство и 2021 г., в която са следващите Олимпийските игри в Токио. Участват състезатели с над 55% увреждане на слуха. Николай Христов е с 68%!
 
“Интересното беше, че това бе просто едно състезание, поредния успех за мен. Треньорът ми се радваше повече и от мен. Аз вярвам, че можех да постигна повече и да съм на финала. Ще се подготвям по- добре и евентуално в Токио да спечеля златния медал. Намерих си грешките, върху които ще работя през следващите 4 години. Продължавам и мечтата ми е да играя за националния отбор за България.
С карате се занимавам от дете, като имах проблеми с по-големи и лоши деца в началното училище. Това е моят спорт, харесвам го, чувствам се добре като тренирам, поддържам хубава форма. Карете учи да си в мир със себе си и да си контролираш емоциите, което още не съм го научил. Работя върху това”, каза бронзовият медалист от игрите в Турция Николай Христов.
 
През тази година, Николай Христов се дипломира от Университета по изкуствата в Лондон, със специалност- Дизайн на обувки. Той работи по специалността си  в семейната фирма.
 
 
 
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил