д- р Десислава Илиева
д- р Десислава Илиева / Влади Владимиров
Намаляване на кръводарителите, но и на нуждаещите се от кръвопреливане пациенти, отчитат от Кръвна станция в Кюстендил. Спрямо нуждите са винаги и броя на донорите, каза д- р Десислава Илиева, началник на отделението по трансфузионна хематология на болницата в Кюстендил, което снабдява с кръвни продукти и дупнишките болници.
Д- р Илиева отчете като положителни акциите в община Кюстендил, където са се отзовали 15 човека, при 4 през миналата година, както и тази по покана на Ротаракт клуб в Дупница. За Денят на семейството е планирана акция по безвъзмездно кръводаряване по покана на община Дупница.
 
“Не бих казала, че се е повишила обществената култура. Редовните, безвъзмездни донори си идват регулярно. По- скоро при един зов, както преди години при един пожар в Кюстендил, се отзоваха много, след това броят им спадна. Културата за кръводаряване се създава още на училищната скамейка, а там пропуските са огромни. В българската образователна система тази тема не е застъпена. В Кюстендил се оттегли незнайно защо и БЧК. Но явно или е малко персонала, или има други приоритети. След пенсионирането на акушерката Марияна Йосева в БЧК, която точно се занимаваше с промоция на безвъзмездното кръводаряване и ходеше и обясняваше по училищата, няма кой да го прави. След нея, мястото остана вакантно”, коментира д- р Десислава Илиева.
 
Дарик- Кюстендил