Мъже брали дърва и гъби в гората. Лекари се борят за живота им
Мъже брали дърва и гъби в гората. Лекари се борят за живота им / netinfo

Пет от общо 10-имата пострадали от отровни гъби в Кюстендил са намерили гъбите, докато са събирали дърва. Сред компанията е имало мъж, който е заявил, че познава гъбите.

Петимата мъже са настанени в столични здравни заведения. В хода на оказване на помощ на пациентите е възникнало съмнение, че една част от гъбите са продадени или ще бъдат продадени на пункт за изкупуване на гъби. Полицията е предупредила работещите в пункта за съществуващия риск, уведомени са РИОКОЗ и Гражданска защита – Кюстендил. "Категорично е доказано, че няма продадени или предадени на пункт гъби", допълни Катя Табачка.

Мъжете са в тежко състояние и са настанени в "Пирогов" и Военна болница, като по информация на Дарик най-тежко пострадалия е изваден от състоянието на кома.

"Възможно е мъжете да са яли червена мухоморка, която е двойник на булката", заяви за Дарик д- р Арабаджиев, началник на отделението по реанимация на болницата в Кюстендил. Според д- р Анелия Георгиева от Спешен център е възможно гъбите да са расли на замърсено  (токсично) място, а не самите те да са отровни.