Министерство на икономиката ощетява фирмите от Югозападния регион за ОП Конкурентоспособност
Министерство на икономиката ощетява фирмите от Югозападния регион за ОП Конкурентоспособност / netinfo

Министерството на икономиката дискриминира фирмите от Югозападния регион, от областите Кюстендил, Благоевград, Перник и София област по отношение на Оперативна програма "Конкурентноспособност", заяви в Кюстендил депутатът от БСП Мая Манолова. Тя се позова на сигнали от бизнеса и по специално от Браншовата организация по текстил и облекло.
Европейското финансиране предвидено за малките и микро предприятия от Югозападния регион е до 45%, а за средните предприятия до 35%. За всички останали региони то е, съответно 70 и 60%, както бе в досегашния програмен период.
"Това е отказ от подкрепа за фирмите от областта, за купуване на ново оборудване и модернизация. Несправедливо е, като се има предвид, че изследванията на Института за пазарна икономика и НСИ поставят Кюстендилска област на едно от последните места в България по икономическо развитие. Министър Лукарски ще стане враг на бизнеса в Кюстендил и региона, ако не промени правилата", коментира Манолова.
Като глупав ход, определи заложените от Министерството на икономиката параметри по ОП "Конкурентоспособност", изпълнителният директор на една от най- големите фирми в Кюстендил- "Торготерм", Бойко Недялков.
"Разликата между София град и останалите области в Югозападния регион е драстична, 6- 7 пъти. Тук нещата са изключително тежки. Малките и средни фирми няма да имат финансов ресурс за съфинансиране от 55 и 65%. Голяма част от предприятията ще трябва да се лишат от участие в програмата, защото и тегленето на кредити от банките, които искат 200% обезпечение ще стане почти невъзможно", заяви Недялков.
Фирмите от текстилния бранш в Кюстендил и региона се притеснени от въведения нов критерии, като- оборот през миналата година, а те основно работят на ишлеме и не могат да посочат такъв.
Мая Манолова критикува министър Божидар Лукарски и за голямата кума изхарчена за реклама на ОП "Конкурентоспособност"- 2, 7 млн. лв.
"По- редно бе тези пари да се инвестират в системите за сигурност и модернизиране на цеховете на ВМЗ Сопот, например, а не за лъскане на имиджа на министър Лукарски", допълни депутатът от БСП.