/ netinfo
42 души се срещнаха с омбудсманът Мая Манолова в изнесената приемна в Кюстендил в рамките на 1 час. 7 души оставиха писмени жалби, входирани са и 3 колективни жалби. Черешопроизводители от района поискаха съдействие от Манолова за реализация на продукцията им.

„Проблемът е голям, ще става и още по- голям, защото активното бране на череши предстои през следващата седмица. И след посещението на представителите на Министерство на земеделието положението не е променено, напротив изкупната цена на черешата е станала от 0.80 на 0.70 лв.

Голям интерес към приемната на Мая Манолова, очакват се черешопроизводители и превозвачи

Ясно е, че не е работа на омбудсмана да определя цената на черешата, но е моя работа когато се вижда едно очевидно изкривяване на пазара, липса на подкрепа и справедливост за малките черешопроизводители”, коментира Мая Манолова.

Исканията са – необходимост от подкрепа от страна на държавата, на местната власт, на МЗ към инвестиции в бранша, това което липсва, за да има конкуренция на пазара е повече преработвателни предприятия, сушилни. Това за което се говори от повече от 10 години е подкрепа от държавата за предприятия, които да преработват произведената продукция.

Кампанията за изкупуване на череши започва на 24 май

В приемната на Манолова имаше и черешопроизводители, които искат да правят предприятия. Те настояват критериите на МЗ да бъдат променени и да се дават повече точки за черешопроизвеждащи райони, в момента 8- те точки плюс се дават за т. нар. селски райони, Кюстендил не е такъв район, така шансовете на онези, които кандидатстват за изграждането на подобни мощности не са големи.

„Вторият проблем е необходимостта от подкрепа за сдруженията на черешопроизводителите, би следвало да имат преференции и подкрепа,Единственият начина за малките производители да са равностойни на пазара , да участват в определянето на цените е да се сдружат.

Безработните няма да загубят правата си ако сключат еднодневни трудови договори като берачи на череши

Третата важна тема е максимална подкрепа от страна на държавата за хората, които ще претърпят загуби, продавайки под себестойност произведените череши. Трябва спешна интервенция от страна на Министерството на земеделието и храните, екип от специалисти да дойдат на място и да се набележат конкретни мерки”, каза  още Мая Манолова.

Обезпечена е охраната на черешовата кампания, ще конфискуват череши без документи

„Проблемът не е в цената за килограм череши, а че 80 % от продукцията ни ще остане по дърветата. Нямаме къде да я реализираме. Не са виновни изкупвачите, ние свиквахме да плюем срещу тях, в момента тези хора в Копиловци са единствените , които изкупуват череши.

Проблем са и еднодневните договори, аз примерно имам 50 берачи в градината, повечето от малцинствените групи, трябва да назнача 1 човек да ги обикаля от череша на череша да ги кара да подписват договори, което оскъпява допълнително продукцията ни”, коментира председателят на сдружението на черешопроизводителите Ивайло Борисов.