Кюстендил и Карлово на протест утре срещу претенциите на Мюфтийството
Кюстендил и Карлово на протест утре срещу претенциите на Мюфтийството / netinfo

Жителите на Кюстендил и Карлово организират протест утре в 11,00 часа пред сградата на Съдебна палата в София под надслов „Не на провокациите и посегателствата върху историята на България".
„Двата града заедно обединяват усилията си срещу провокативните намерения на Мюсюлманското вероизповедание, в лицето на Главно мюфтийство да придобият собственост върху джамиите „Ахмед бей", "Фетих Мехмед", „Куршум джамия", както и десетки други имоти, представляващи неразделна част от културно - историческо наследство на България" , се казва в съобщение на общинска администрация Кюстендил.
За 11.30 часа е насрочено поредното заседание на Софийски апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на редица имоти в България.
„Развитието на този процес оказва пряко влияние върху всички останали съдебни дела за собственост върху джамии, музеи и други имоти, за които безсрамнно претендира Главно мюфтийство. То си позволява неоснователно да съди държавата и общините, като по-голямата част от делата са спрени, до произнасянето на Софийски апелативен съд.", коментират още от общинска администрация.