костадин костадинов
костадин костадинов / Дарик- Кюстендил
Смяна на директорите на театъра и музея в Дупница. Това според председателя на ОбС Костадин Костадинов е наложително, за да започнат тези институции да работят по активно. Костадинов подложи на сериозна критика отчетите на общинските структури. Смяната на директорите е в правомощията на кмета на общината, но според мнението на Костадинов е необходимо да се вземат спешни мерки.
По отношение на музея той посочи, че разходите са се увеличили от 70 000 лв. през 2017 година до 84 000 лв. до края на ноември тази година. В музея работят 7 човека, но според Костадинов „не е много ясна дейността им”, той коментира, че заплатите са минимални, но няма и инициативи от тяхна страна. От години основен проблем е липсата на постоянна експозиция и условията за подреждането на такава. Костадинов е на мнение, че не за всички експонати са необходими специални условия, за да бъдат показани, а може да се правят тематични експозиции. „Не е само сградата на музея, имат Жельова къща, къщата на Станке Димитров, зала Джамията“ посочи Костадинов.
Що се отнася до театъра Костадинов каза, че в плана за следващата година са заложени 3 постановки, една от които детска. Идеята е да научат децата да ходят на театър. Освен това се работи по една идея театъра да изнася постановки в селата в общината, там където има условия за това, така по-голяма част от жителите да имат възможност да се докоснат до това изкуство. Основните проблеми остават осигуряването на транспорт за гостувания в други градове, разходите за външни актьори, без които обаче трудно може да се направи успешна постановка, директорът иска и повече щатни бройки – за билетопродавач, сценичен работник, гардеробиер и др. „Големият въпрос е дали си заслужава срещу 200 000 лв. на година да има трупа или за тези пари да се канят външни театри. Според мен е желателно трупата да се запази, но това трябва да е двустранен процес и екипа да покаже желание за работа и добри резултати“ смята председателят на ОбС.
Той коментира и останалите общински дружества, като за ГУМ каза, че е „крайно време да се промени Наредбата, по която се отдават щандовете под наем и всеки да се явява на търг“. Той допълни още, че две големи вериги магазини проявяват интерес към партерния етаж.
Предстои ГУМ да направи сериозна инвестиция, изразяваща се в ремонт на козирките на сградата, което ще намали печалбата, респективно дивидента за община Дупница, но този ремонт е наложителен каза още Костадинов.
За „Ученическо хранене“ предстои да се вземе важно решение, след като управителят Диана Борисова е подала молба да бъде освободена от длъжността, общинската болница продължава във възходяща посока, а що се отнася до ВиК там се чака приключване на процедурата по присъединяване към ВиК Асоциацията. Всички отчети и доклади ще бъдат предоставени на общинските съветници и след сформирането на постоянните комисии ще се вземат важните за дружествата решения.