Коалиция За промяна решава в понеделник дали ще обжалва изборите в община Кюстендил
Коалиция За промяна решава в понеделник дали ще обжалва изборите в община Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик

В понеделник ще стане ясно, дали Коалиция „За промяна" ще обжалва изборите в община Кюстендил. Кандидатът за кмет на коалицията Атанас Гергинов заяви, че е необходимо да се направи анализ на протоколите и на това дали събраните доказателства ще издържат пред съда.
„В момента обработваме данните, които имаме ние и официалните, за да видим къде има разминавания и какви са те. Дали те ще повлияят на резултатите? Благодаря на тези над 5 000 гласоподаватели, които намериха в мое лице човекът, който може да промени облика на тази община, човекът който може да допринесе за един по- добър живот. Обещаваме в Общинския съвет да отстояваме точките от нашата програма и да бъдем безкомпромисни към обещанията дадени от Коалиция „Кюстендил" и Петър Паунов. Ние ще сме стожерите, които ще следят дали тези неща ще бъдат изпълнени и дали тези инвеститори ще се появят. Искаме да се създаде подходящ климат, който да е благоприятен за инвеститорите. Ще наблюдаваме много сериозно и работата по европейските средства. Там изоставаме много. Ще следим и обещанията за Общ устройствен план на Осоговската планина. Една от нашите идеи, за които ще работим е кметовете по селата да имат собствени бюджети, макар и минимални. Като цяло в Общинския съвет ще бъдем една градивна и безкомпромисна опозиция", заяви Атанас Гергинов. Според него, изборите са били донякъде демократични, но е била нарушена свободната воля на избирателите.
„Искам да благодаря на всички наши съграждани, които ни припознаха и гласуваха за нас, които не са доволни от развитието на нашата община Кюстендил. Условията на изминалите избори не дадоха предпоставка за провеждането на едни честни избори. Още с установяването на членовете на СИК, нашата коалиция бе изолирана в малките секционни комисии. Освен това, по време на изборите кметът Петър Паунов работеше от неговия кабинет. Неговите агитационни материали се разпространяваха по всички общински обекти, неговите плакати бяха по всички кафета и търговски обекти, които плащат наеми на Общината. За всичко това ние имаме жалби. Някои хора дори се страхуваха да се срещнат с нас. Ние не сме доволни от резултатите. Искахме да постигнем 10- 12 съветника. В изборният ден и изборната нощ нарушенията бяха масови. Като примери ще посоча секция номер 19, където председателят е подписал всички членове. В СИК №42 липсват преференции на семейства на наши кандидати. В СИК №98, в село Таваличево нашите преференции са прехвърлени на Коалиция "Кюстендил". Там имаме 0 гласа за листа. На предни избори те са били не по- малко от 30 гласа. Близо 40- 50% от протоколите са объркани и преправяни в изборната нощ, във фоайето на община Кюстендил", каза председателят на предизборния щаб на коалицията Иван Каракашки.

Той обясни, че от 13 смесени секции Коалиция „За промяна" печели само в 3, останалите са за Коалиция "Кюстендил". Коалиция „За промяна" има 1 398, а за другата коалиция над 1 600.
„Благодаря на всички наши симпатизанти, които гласуваха за нас без страх и без притеснения. Като предишен общински съветник, потвърждавам желанието и намерението на нашата група съветници да продължим с изнесените приемни в населените места. През последните 4 години бяхме единствените, които останахме близо до хората и изслушвахме проблемите им и реализирахме решения. Смисълът на Общинския съвет е решаването на проблемите на хората", каза адвокат Мая Шишкова.