Коалиция За промяна пита: Осигурява ли честни избори разпределението на местата и ръководните длъжности в СИК
Коалиция За промяна пита: Осигурява ли честни избори разпределението на местата и ръководните длъжности в СИК / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Жалба срещу разпределението на членовете и състава на ръководствата на СИК в община Кюстендил е подала днес Коалиция "За промяна", чрез ОИК до ЦИК. БСП и кандидатът за кмет Атанас Гергинов са готови да стигнат и до Върховния административен съд.

"Разпределението на членовете и ръководствата на СИК е в полза на една коалиция, поставих този проблем още на консултациите при кмета на общината, но ОИК не взе мерки и потвърди първоначалното разпределение и наше задължение е да се обърнем към ЦИК", каза председателят на предизборния щаб на Коалиция "За промяна"  и кандидат за общински съветник Иван Каракашки.

Коалиция "За промяна", с кандидат за кмет Атанас Гергинов оспорва решенията на ОИК- Кюстендил с номера от 195- 240 решения, свързани с назначаване на съставите на СИК.
"Разпределението, което е направено е незаконосъобразно, противоречи на духа на закона, на принципите на демокрацията и морала. Конкретно, противоречието е в чл.92 ал.3 от ИК: Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в секционната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателят и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция;
Същото е заложено в т.15 от Решение № 1984-МИ/НР от 08.09.2015 г. на ЦИК.
ЦИК постановява- членовете на СИК, особено в ръководствата трябва да бъдат равномерно разпределени, така че нито една партия или коалиция да няма превес.
Имайте предвид, че от 9- членна комисия, между 6- 7 члена са представители на ГЕРБ, РБ и ПФ. Не са приети възраженията при консултациите от страна на БСП за равномерно разпределение на членовете в СИК. Ръководни длъжности на БСП са предоставени в секции със 7- членен състав, в малките населени места, където избирателите са на минимума съобразно Изборния кодекс. В големите секции сме лишени от представители в ръководствата им. Считаме, че това противоречи на демократичните и морални принципи, на честните избори. ИК е създаден да гарантира на гражданите, че ще имат право да избират честно и демократично, без да се притесняват и резултатите ще са следствие на техния вот, а не някакви предопределени резултати.
Нашето притеснение се потвърждава от обстоятелството че, разпределението на членовете и ръководствата на СИК е предложено от все още действащия по време на консултациите кмет, който сега е кандидат на Коалиция "Кюстендил" / ГЕРБ, РБ и ПФ/, чийто членове имат преимущество в комисиите и ръководствата им. Това разпределение е директно прието от ОИК, без промени", коментира адвокат Мая Шишкова. Тя е кандидат за общински съветник на Коалиция "За промяна".
Кандидатът за кмет на Коалиция "За промяна" Атанас Гергинов даде конкретни примери по секции, за да могат избирателите сами да си направят изводите. От 110 секции, 73 са големи секции, със среден брой избиратели около 600 души. 37 са сравнително малки секции, като от тях 20 имат и под 100 избиратели. Членовете на комисии да 916 души. Ръководните длъжности- председател, зам. председател и секретар са 330. Партиите от Коалиция "Кюстендил" са представени от 483 души, това е 52, 7%. Повече от половината им представители са в ръководствата на СИК.
"Според мен направеното разпределение е несправедливо. Отговоря формално от гледна точка на закона, но има една дискриминация спрямо останалите участници в предизборната надпревара. От 73 големи секции, председателите от Коалиция "Кюстендил" са 43, общо останалите имаме 30. Секретарите, втората длъжност, която подписва протокола са 47 от Коалиция "Кюстендил" и само 26 за всички останали формации, които участваме- БСП, Атака, ДПС, АБВ и БДЦ. Зам.- председателите, длъжност, която не подписва протоколите, тук се наблюдава, най- интересното, обратната пропорция. Коалиция "Кюстендил" има едва 30 човека, а всички останали партии- 43. Изводите се налагат сами, на база на цифрите всеки разумен гражданин може да си направи собствен извод и заключение за какво иде реч. Реално длъжностите, които подписват са дадени на Коалиция "Кюстендил", а тези, които са проформа- зам. председателски длъжности са дадени на останалите партии и коалиции. Има и още нещо интересно. От големите секции, въпреки "усилията" на ОИК, в 15 на брой и председател, и секретар са на Коалиция "Кюстендил", това са двамата полагащи подписи на изборните протоколи. Така наречените смесени секции са в това число- №1, 16, 17, 50, 59, в ПГСС и ПГЛП, секции №18 и 20 на стадион "Странджата" и секциите в големите села Граница, Багренци, Лозно и др.", заяви Атанас Гергинов. Той бекатегоричен:
"Опорочава се честния предизборен процес. Ние говорим за честна битка на програми и идеи, а не да изпадаме в деликатна подготовка за нещо".
От Коалиция "За промяна" дадоха още примери, като съобщиха, че има и секции, в които няма представител на Коалиция "Кюстендил" като председател или секретар на СИК, но това са секции в малки населени места, с под 100 избиратели, като Горна Брестница, Ново село, Гирчевци, Дворище, Катрище, Шипочано или в Миньорски дом, болницата и Дом Ильо Войвода.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!