Кметове пращат на екскурзия бездомни кучета в други общини
Кметове пращат на екскурзия бездомни кучета в други общини / netinfo

Над 70% от бездомните кучета в Бобов дол са обработени- кастрирани и ваксинирани срещу бяс. Такъв извод направи пред Дарик д- р Марина Иванова от фондация "Четири лапи". Екип от ветеринари ще работи през тази седмица в общината.

"Бобов дол е от общините в трудно финансово състояние, но е една от малкото, където се извършва кастрация на безстопанствените кучета. Няма как да има резултат, ако се работи на парче. Ще посетим и селата, от където има сигнали", каза д- р Иванова. Фондацията направи първата си акция в Бобов дол през февруари 2010 година, когато за 2 седмици бяха обработени 160 кучета.

От "Четири лапи" ще приемат и поканата на Община Сапарева баня, в която не са работили до момента. До края на годината се предвижда нова кампания и в Община Кюстендил.

Позовавайки се на сигнали от други региони на страната, д- р марина Иванова коментира, че има общини, където бездомните кучета се хващат и се транспортират до други общини. "Така се прехвърля проблема на друг кмет, защото по новия Закон за защита на животните, кметовете могат да бъдат глобявани, ако нямат изградени приюти", каза още д- р Иванова.