ТД Осогово
ТД Осогово
Туристите от ТД Осогово изкачиха Гребен планина. Това стана по покана на трънското туристическо дружество.

„Изненадата ни беше голяма. Освен нас, имаше още около 500 участници, чакайки на мегдана в село Трънска Банкя. Село Банкя гъмжи от минерални извори. В западния край на селото минахме, само да погледнем, разделената според Ньойския мирен договор на две къща. Едната - половина е била в България, а другата половина в Сърбия. Къщата вече е реставрирана. Мястото е обозначено с гранитна пирамида, която е за граничен знак.

ТД Осогово


След приветствията от домакините се насочихме към водопад Връбча, където беше първата ни фотосесия. Маршрутът е зареждащ. Вече е много добре маркиран от туристите от трънското дружество. Много е панорамен и през цялото време от двете страни има невероятни гледки. Преходът не е лек, денивилацията е около 600 м. Накъдето и да се обърнеш има възможност да се насладиш на ширналите се обширни пасища, планини и планини…

Врабченския водопад, това е място, което си струва да се посети. Вълшебно място, към което винаги нещо ще ни тегли. Трудно се разделихме с него. Обръщаш се назад и пак ахваш.

ТД Осогово


След кратка почива, лека закуска и фотопауза при една къща за гости се отправихме към панорамната скала Станкьов камък (1050 м). Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки се към него подбуждаха в нас желанието за снимки... снимки и пак снимки. Въпреки мрачното време тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции. Но изненадите ни не свършваха до тук.

Очакваше ни връх Драговски камък (1118 м), или както е по-известен като Трънския Матерхорн, наречен така заради пирамидалната му форма. Не, той не впечатлява с надморска височина. Интересен е с 360-градусовата гледка, която предлага. Всичките ни усилия към върха си заслужаваха, защото от всичките си страни е обграден с красиви и безкрайни пейзажи.

Оставихме планината, заредени с енергия и емоции и се отправихме към паркинга, където ни чакаше автобуса. Ако имате път натам, непременно го посетете. Освен страхотна почивка, там може да се насладите и на много красиви места, които да посетите. Като за един ден разходка хич не е зле, нали!

Благодарим сърдечно на туристите от трънското дружество за добрата организация, прекрасна маркировка и многото щастливи мигове, които ни подариха“, разказа секретарят на ТД Осогово Силвия Михова.