/ БТА
Конкурсът е патентован и е първият в България за най-красиво момиче
17-годишната Моника Йорданова беше избрана за 56-та "Девойка Кюстендилска пролет" на концерт-спектакъл на централния площад "Велбъжд" в града.

БТА

Подгласнички на момичето - символ на пролетта, станаха Диана Георгиева, на 17 години и Мирела Славова, на 16 години. За момиче на публиката беше избрана 17-годишната Радина Петрова.

Обявиха изпълнителите за празника „Кюстендилска пролет“ (ВИДЕО)

14 бяха претендентките за титлата, 14 бяхаи  членовете на журито, съставено от носителки на титлата през годините. Изборът на момиче - символ на града се организира от Община Кюстендил. Победителката в конкурса получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и "Девойка на публиката" - по 850 лв.

БТА

Всички участнички получиха и подаръци от Община Кюстендил и от спонсори на празника. По традиция претендентките за титлата се представиха през журито и публиката в три кръга, облечени в официални тоалети, автентични носии, предоставени от музея в Кюстендил и в спортни екипи. 

БТА

Конкурсът за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички е патентован в патентното ведомство на България и е първият конкурс в България за най-красиво момиче.

Първото му издание се е състояло през 1966 година.
Елица Иванова, БТА