/ iStock/Getty Images
С молебен за здраве и благоденствие, отслужен от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, започна празника на Кюстендил.

Градът празнува на 21 март - деня на пролетното равноденствие, който съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици. Гости на празника бяха игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий, депутатите от региона, областният управител Катя Димитрова, кметът на града Петър Паунов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Община Кюстендил

Носителката на короната "Девойка Кюстендилска пролет", която беше избрана на конкурс на 19 март, Мадлен Миланова и нейните подгласнички получиха символите на града от миналогодишните носителки на приза.

Община Кюстендил

Момичето, избрано за символ на Кюстендил поздрави всички жители на града и им пожела красотата на пролетта да им донесе много радост и положителни емоции.

Шествие, водено от момичетата "Кюстендилска пролет" и жители на града, стигна до централния площад "Велбъжд", а девойките поздравяваха и даряваха с пролетни цветя кюстендилци.

Община Кюстендил

Пред художествената галерия в Кюстендил, където беше поставено началото на днешния празник, се състоя и богата музикална програма с участието на деца от кюстендилските школи.

На градския площад "Велбъжд" пък беше подреден базар на цветя и декоративна растителност, с пожеланието всеки жител на града да украси дома си за първа пролет.

Празничен концерт има и на крепостната стена в парк "Хисарлъка" над града. Празникът на Кюстендил е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция - съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители.

Той е допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града - в парк "Хисарлъка".
БТА