/ netinfo
Редовното си годишно отчетно събрание проведе Клубът на инвалида към Основната организация на СИБ в с. Слокощица. Председателят на структурата Димитър Герасимов направи обзор на клубната дейност през изминалата година, като отдели специално внимание на инициативите за разнообразяване на живота на членовете на клуба. 

Част от хората с увреждания в Слокощица,  които членуват в Съюза на инвалидите в България, са над 80-годишни и за тях посещенията в клуба и включването в неговите мероприятия са една от малкото  възможности за социални контакти.

Гости на събранието бяха Валентина Симеонова – председател на ОС на СИБ, Виолета Атанасова - член на УС на структурата, и Страхил Данчев – ръководител на патриотичния клуб „Вяра, Надежда и Любов“. Председателката В. Симеонова пожела на всички по-голяма инициативност  и съпричастност към  клубния живот, като припомни, че членството в СИБ  дава възможност не само за интересни пътувания и организиране на съвместни празнични събития, но и осигурява редица привилегии и придобивки за хората с увреждания – годишна финансова помощ за инвалидите, които имат право на придружител, безплатен вход в музеите и галериите, безплатна почивка за рехабилитация в национални курорти и възстановителни  заведения и още редица други.

Инвалиди и пенсионери в Слокощица искат обединение на клубовете им
netinfo

В село Слокощица има два клуба на пенсионера,  които нямат съвместни  инициативи и това води до своеобразно разделение на възрастните хора в селото. Проблем е и  съвместното използване на предоставеното  от Община Кюстендил помещение за Клуб на инвалида с единия от пенсионерските клубове, което също води до различни прояви на противопоставяне -  отделни ръководства, отделни членове, при положение, че  по-голямата част от хората са едновременно и пенсионери, и хора с увреждания, а парадоксалното дублиране на структурите нерядко създава напрежение, нездрави амбиции и води до нелепото оформяне на лагери, при положение, че проблемите и на едните, и на другите са едни и същи, както и пътищата за решаването им. 

На годишното отчетно събрание този въпрос бе поставен от самите членове на Клуба на инвалида, които настояват да се намери разумен изход от  тази създаваща ненужно напрежение и противопоставяща  хората едни на други ситуация. Те настояват да бъдат поканени на среща кметът на с. Слокощица Румен Калфин и ръководствата на трите  клуба, за да се намери решение  в общ интерес на хората в селото.

Инвалиди и пенсионери в Слокощица искат обединение на клубовете им
netinfo

По-младите жени от клуба  бяха приготвили за събранието  традиционните баници и погачи, а на хорото след официалната част се хванаха и най-възрастните. Всички присъстващи благодариха на председателя Димитър Герасимов за неговата всеотдайна работа, за грижовното му отношение към  членовете на Клуба на инвалида и си пожелаха предстоящите инициативи да бъдат  още по-сплотяващи и да дават радост и надежда на всеки, съобщи Виолета Атанасова – член на УС на Регионалната организация на СИБ.