Християни от Кюстендил посрещат иконата на Божията майка  Достойно есть
Християни от Кюстендил посрещат иконата на Божията майка Достойно есть / Sofia Photo Agency

Два автобуса с православни християни от Кюстендил ще пътуват за участие в посрещането на атонската икона на Божията майка- "Достойно есть", пред храм- паметника "Св. Александър Невски". Организацията е на архиерейското наместничество.

Иконата пристига в събота, като програмата по посрещането й, последвано от молебен към Пресвета Богородица и всенощно бдение  започва в 17, 30 часа.

Светият синод на Българската православна църква приканва всички православни християни на молитвено участие, по повод 130- годишнината от полагането на първия камък на храм- паметника, 100- годишнината от неговото построяване, както и 98 години от рождението на Негово Светейшество, Българския патриарх Максим.

"Богородица есть" е песнопение за възхвала Божията майка. За първи път е изпълнено през 10 век. В наши дни се изпълнява ежедневно по целия православен свят. По календара на Българската православна църква се празнува на 11 юни, и втория ден на Великден", каза за Дарик архиерейският наместник Генади Генадиев.

Отец Генади ще освети днес курбан за Димитровден в село Ябълково и ще отслужи вечерно богослужение в черквата "Св. Димитър" в Кюстендил. На празника утре, Светата литургия в храма ще започне в 09, 30 ч.