Големите магазини в Кюстендил работят по правилата. Затворени са две училищни лавки
Големите магазини в Кюстендил работят по правилата. Затворени са две училищни лавки / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив
Първан Дангов за проверките и качествената храна
68887
Първан Дангов за проверките и качествената храна
  • Първан Дангов за проверките и качествената храна

Акцентът в проверките преди Коледа и Нова година на инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните ще е върху големите търговски вериги, където е съсредоточен по- голям поток от хора.
"Те са винаги обект на засилен контрол. Там е складовата им база, проверяват се документи за произход, системи за самоконтрол. Спокойно мога да кажа, че в представените търговски вериги в Кюстендил и областта, нещата по отношение на безопасна и здравословна храна са наред. Няма констатирани сериозни нарушения. Ако има ще ги изведа на преден план и няма да спестя имена, както назовах топлия щанд на СВА н Дупница", заяви в интервю за Дарик- Кюстендил директорът на ОДБХ д- р Първан Дангов. Той отговори и на слуховете, които се носят в Кюстендил по отношение на охладеното месо в "Кауфланд".
"Нещата по закон са в ред. Апелирам към по- голяма взискателност, да се четат внимателно етикетите, да се подават сигнали. Ние имаме капацитет и мобилни екипи за проверки на място, веднага. Но, няма да приема някои да разчиства сметки с конкуренцията чрез използването на инспекторите на Агенцията по храните. Това е непочтен подход, с кратковременен ефект", коментира д- р Дангов.
Той допълни, че държи на честната си дума и не е човек, който може да се използва в нечия кампания. "И един ден още да съм директор, имам непоколебимата воля да следвам закона. Имам извоювана относителна самостоятелност от партийно и политическо влияние. Не бих искал да се крия зад някого за сметка на здравето, най- вече на подрастващото поколение", заяви и. д директор на ОДБХ- Кюстендил.
Д- р Дангов припомни и санкциите към "Винпром"- Дупница, от отдел Контрол на храните в Кюстендил тръгна национална кампания на тема- синтетичен и биологичен оцет.
Инспекторите са съставили актове и са затворени две училищни лавки, в Дупница и Сапарева баня.