Газопроводът за Гърция и къщи са спасени от огъня в Баланово
Газопроводът за Гърция и къщи са спасени от огъня в Баланово / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Пожара край село Баланово е потушен, каза зам.- кметът на община Дупница Крум Милев. До утре сутринта обаче ще има дежурни край село Грамаде и района на Пульовата воденица.

В гасенето снощи са се включили екип на Горското стопанство. От общината в Дупница са изпратени 3 водоноски, гасачески групи, довроволците от Планинската спасителна служба, жители на Блажиево и Джерман, собственици на имоти от Баланово. Около 100 човека са се борили със стихията, обобщи Крум Милев, който изказа благодарността си към тях. Той, както и кмета на общината са останали на мястото на пожара до полунощ. За справянето с огъня е помогнал и дъжда.

Критичен момент е била близостта на огъня до разпределителна станция на газопровода за Гърция. На място са били извикани хора с трактори, които са изорали около станцията, така че да не бъде засегната. Имало е и опасност за няколко къщи в района на Пульовата воденица, но пътя на огъня е пресечен.

Крум Милев обясни, че сутринта е имало тлеещи огнища от към с. Грамаде, като отново са извикани и гасаческите групи, и пожара е потушен напълно.

Причина за възникването на пожара се изяснява от РУП Дупница. Според местните, пожара е причинен от техен съселянин, който е рязал желязо и са прехвръкнали искри.