Ефективни присъди от 3 години за управител и счетоводител на фирма на  Галеви
Ефективни присъди от 3 години за управител и счетоводител на фирма на Галеви / Дарик Кюстендил

По 3 години лишаване от свобода в затворническо общежитие от открит тип присъди Кюстендилски окръжен съд за Невена Станоева и Веселин Пейчев, счетоводител и управител на фирма, собственост на братя Галеви- Пламен Галев и Ангел Христов, и Феодор Феодоров- Федята. Фирмата е "Инфра Асет Мениджмънт" и е регистрирана в Дупница.

Те са признати за виновни в това, че за времето от 28 -ми март до 31-ви март 2008 година като съизвършители са избегнали плащане на данъчно задължение-корпоративен данък в размер на 660 092 лева и са потвърдили неистина в годишната данъчна декларация, използвайки документ с невярно съдържание.

Съдът, под председателството на Йоланда Цекова постанови и конфискация на имущество. За Пейчев това  е лек автомобил "Ауди" и 3 лв. в банкова сметка, а за Станоева- 122 лв. по разплащателна сметка.

Подсъдимите ще трябва да заплатят солидарно на държавата, представлявана от Министерство на финансите чрез процесуален представител  660 092 лева, представляващ невнесения корпоративен данък  за 2007-ма година и законната лихва по него.

Съдебният състав  потвърди постановените по-рано мерки за неотклонение "парична гаранция" от 3 000  и 5 000 лева за подсъдимите.

Присъдата на Кюстендилски окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Софийски Апелативен Съд в 15 дневен срок.