Два акта за продажба на хранителни стоки без етикет са съставили инспекторите от ДВСК- Кюстендил през последния месец.
"Прави ли се разфасоване на продукти на място в търговския обект, например на кашкавал трябва всички парчета да бъдат етикетирани", коментира за Дарик началникът на отдела Велка Войнова. Тя съветва да погледнем етикета преди да сложим продукта в кошницата, когато пазаруваме, а при нарушение да сигнализираме ДВСК, като носим продукта и касовата бележка.
През летния сезон, инспекторите ще следят т. нар. хладилна верига, от производителя, през транспорта, до търговеца и потребителя.
"Търговецът е длъжен три пъти дневно да мери и записва в дневник температурата в хладилната витрина. Тя трябва да е максимум 4 градуса, а за фризерите се изискват -18 градуса. Купувачът също трябва да спазва изискванията за съхранение на продуктите", каза Велка Войнова.