Депутатът Чукарски с грижа за дупнишката диаспора в Милано
Депутатът Чукарски с грижа за дупнишката диаспора в Милано / Влади Владимиров, архив

Българските емигранти от Дупница в Милано са оставени без административно обслужване и грижа от държавата, алармира независимият депутат Димитър Чукарски, избран от Кюстендилски избирателен район. Причина за проблемите е закритото през средата на миналата година генерално консулство в Милано.

"Хората нямат връзка с България. Възникват проблеми при отнемане на шофьорска книжка, изваждане на нови документи за самоличност и др. Уверението тогава бе, че от посолството в Рим ще ходи човек в Милано, два- три пъти седмично и ще обслужва административно българите, но проверката, която направих показа, че това не се случва. Обяснението бе, че няма сграда и финанси", заяви за Дарик Чукарски. Депутатът ще отправи официално питане до министъра на външните работи Николай Младенов по темата.

Димитър Чукарски изрази притесненията си от бавното придвижване на дипломатическата поща, като документи се бавят 3- 4 месеца. Депутатът бе възмутен и от факта, че в много от посолствата няма кой да вдигне телефона ако имаш нужда от помощ или да зададеш въпроси. Като член на външната комисия към Народното събрание, Чукарски изрази надежда, че новият президент ще назначи посланици, които няма да бъдат чиновници, а адвокати на българите в съответната страна.